Zupy – dlaczego warto je jeść?
Zupy są posiłkami, które coraz rzadziej pojawiają się na stołach w polskich domach. Warto jednak je spożywać ze względu na ich liczne atuty. Posiadają one nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Stanowią one istotne elementy diet odchudzających oraz dostarczają ludzkiemu organizmowi wielu witamin i minerałów, ze względu na zawarte w nich warzywa. Oto dlaczego warto jeść zupy.
Istotną zaletą jest różnorodność przepisów obejmujących zupy. Mogą one zostać dopasowane do zróżnicowanych gustów smakowych. Innymi słowy każdy człowiek jest w stanie znaleźć zupę, która będzie mu smakowała.
Zupy nie są potrawami tuczącymi
Zupa jest daniem sycącym, które jednocześnie nie tuczy. Zawarte w niej warzywa oraz dodatki mięsne i przyprawy są przygotowywane w taki sposób, że dostarczają wielu witamin i składników odżywczych, ale nie powodują przybierania zbędnej masy. To właśnie dlatego zupy są bardzo istotnymi elementami diet odchudzających. Zwykła zupa jarzynowa (jej składnikami są wyłącznie warzywa) dostarczana w ramach porcji ważącej 300g, zapewnia około 100 kalorii. Oczywiście w zupach można stosować bardziej kaloryczne dodatki, takie jak ryż, makaron czy też ziemniaki. Jeśli po zupie nie jest planowane drugie danie to powinna zostać ugotowana na bazie chudego mięsa czy też drobiu bez skórki. Dzięki temu będzie bardziej treściwa.
Bogactwo składników odżywczych
Zawarte w zupach warzywa, mięsa, kasze, tłuszcze oraz inne produkty dostarczają ważnych składników odżywczych, które są świetnie przyswajane przez ludzki organizm. W zupach dostępne są liczne minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez czy też fluor. Nie należy też zapominać o szerokiej gamie witamin zawartych głównie w zupach, w których podstawę stanowią różnorodne warzywa. Generalnie ludzki organizm powinien każdego dnia przyjmować około ½ kg warzyw, a zupa jest świetnym sposobem na ich dostarczenie. Jest to świetne rozwiązanie dla dzieci unikających warzyw oraz dla osób starszych, które miałyby problemy z pogryzieniem ich w formie surowej.
Doskonałe właściwości rozgrzewające
Zupy są ciepłymi, płynnymi posiłkami, które świetnie rozgrzewają organizm. Są one szczególnie polecane w porze jesiennej lub zimowej (latem można je zastąpić chłodnikami). Zapewniają one doskonałe rozgrzanie organizmu, a zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze wspomogą jego odporność i ochronę przed bakteriami, wirusami, infekcjami i innymi problemami charakterystycznymi dla pory zimowej.
Łatwe przygotowanie
Kolejnym atutem zup jest to, że dania tego rodzaju są łatwe w przygotowaniu. Przepisy nie są skomplikowane i nie wymagają dużej wiedzy ani umiejętności kuchennych. Generalnie zupy można przyrządzać w krótkim czasie i nikt nie powinien mieć z tym większych problemów.
Jak widać zupy są daniami posiadającymi wiele istotnych atutów. To właśnie ze względu na te atuty, warto zainteresować się ich częstym, regularnym spożywaniem zarówno przez dzieci, osoby dorosłe, a także ludzi starszych.