Zdrowe odżywianie jest obecnie niezwykle popularnym tematem, obecnym w mediach i internecie. Spowodowane jest to przede wszystkim chęcią osiągnięcia wymarzonej sylwetki, a także wyeliminowania ryzyka groźnych chorób. Jak rozpocząć zdrowe odżywianie, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników?

Nie musimy być ekspertami do spraw żywienia, żeby przejść na racjonalną i służącą naszemu organizmowi dietę. Na początku wystarczy poznać kilka podstawowych wskazówek, które na zawsze zmienią nasze podejście do spożywania posiłków. Pamiętajmy, że na jedzenie fit nigdy nie jest za późno.

Zdrowe odżywianie nie musi być drogie

Wbrew powszechnie panującym mitom, zdrowe odżywianie nie zawsze wiąże się z koniecznością kupowania produktów drogich, które wymagają dużych nakładów finansowych. Na początku wystarczy, że zaopatrzymy swoją spiżarnię w świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste kasze oraz chude mięso. Ważne jest także ograniczenie kupowania przetworzonych produktów, których spożycie może całkowicie przekreślić nasze zdrowe odżywianie. Eliminacja tzw. śmieciowego jedzenia oznacza duże korzyści dla portfela. Warto także kupować produkty na targach, gdzie za młode wiejskie ziemniaki zapłacimy znacznie mniej niż za paczkę frytek.

Jak tłuszcz wpływa na zdrowe odżywianie?

Jeśli w swojej codziennej diecie chcemy postawić na jedzenie fit – postarajmy się ograniczyć ilość groźnych dla naszego organizmu tłuszczów zwierzęcych, bogatego źródła niekorzystnych związków nasyconych oraz „złego” cholesterolu (LDL). Badania wskazują wyraźnie, że nadmierne spożywanie tych substancji może przyczyniać się do rozwoju niebezpiecznych chorób, takich jak nowotwory jelita grubego czy prostaty. Starajmy się więc unikać masła, smalcu, tłustej wieprzowiny czy potraw na bazie śmietany.

Pamiętajmy jednak, że ludzki organizm potrzebuje tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania, poprawnej pracy mózgu i innych narządów. Jeśli w swojej diecie stawiamy na zdrową żywność – powinniśmy wprowadzić do codziennych posiłków dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi, chronią serce i usprawniają procesy zachodzące w mózgu. Bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które powinny na stałe wejść do naszego jadłospisu. Zawierają one cenne dla organizmu kwasy omega-6, zapobiegające m.in. miażdżycy i chorobom powstającym na skutek zakrzepów krwi. Do codziennej diety warto także włączyć olej lniany oraz ryby morskie (zwłaszcza łososia i dorsza) – źródło kwasów omega-3, odpowiedzialnych za prawidłowe wydzielanie hormonów, funkcjonowanie układu nerwowego, a także piękną skórę, włosy i paznokcie. Planując przejście na zdrowe jedzenie pamiętajmy jednak, że każdy tłuszcz w nadmiarze może zaszkodzić.

Dieta warzywna

5 posiłków dziennie i będziesz fit

Podstawowym błędem popełnianym przez osoby rozpoczynające dietę jest ograniczanie ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia. Zdrowe odżywianie należy zacząć od zaplanowania 5 zbilansowanych porcji jedzenia – wtedy nasz metabolizm przyspieszy i efekty przejścia na zdrową dietę będą widoczne znacznie szybciej. Ważne jest także wypracowanie stałego rytmu spożywania posiłków. Jeśli ustalimy konkretne godziny, kiedy jemy śniadanie, lunch czy obiad – nasz organizm będzie nie tylko zdrowszy, ale również bardziej odporny.

Zdrowe jedzenie to także uzupełnianie płynów

Wypijanie 2 litrów niegazowanej wody mineralnej to niezbędne minimum, potrzebne po to, aby nasz organizm mógł skutecznie pozbywać się toksyn i szkodliwych substancji przemiany materii. Zapotrzebowanie organizmu na wodę zwiększa się, jeśli intensywnie uprawiamy sport lub mieszkamy w gorącym klimacie – wówczas możemy wypijać jej nawet 3 litry. Inwestując w jedzenie fit, postarajmy się też całkowicie wyeliminować niezdrowe napoje gazowane, zawierające ogromną ilość cukru, konserwantów i sztucznych barwników.