Samodzielne przygotowywanie soków w domowym zaciszu jest coraz bardziej popularną praktyką, która nie jest wcale nowym trendem. O drogocennych właściwościach soku wiadomo było już od wielu dziesięcioleci, jednak dopiero teraz zaczęto produkować na dużą skalę sprzęty, które umożliwiają tworzenie ich samemu. Jaki sprzęt warto wybrać?
Dlaczego wyciskarka a nie sokowirówka?
W Internecie można znaleźć wiele publikacji dotyczących tego, że nie ma praktycznie znaczenia jakiego sprzętu użyjesz do wykonywania własnych koktajli. To po części prawda, jeśli nie zależy Ci na jakości otrzymywanych napojów, bowiem to czym miksujesz, w bardzo dużym stopniu definiuje konsystencję, jak również jakość koktajli. Takie urządzenia jak sokowirówka czy blendery działają na bardzo wysokich obrotach. Skracają one znacznie czas, jednak nie wpływają korzystanie na miksowane składniki.
Najlepsze do tego celu są wyciskarki, a w szczególności wyciskarki wolnoobrotowe. Wyciskanie zajmuje co prawda dłuższą chwilę, jednak chodzi tu o nasze zdrowie, z tego względu warto jest wybrać sprzęt wolniejszy, ale lepszy dla naszego organizmu. Wyciskarka działając na wolnych obrotach ok. 70 obrotów na minutę, powoli wyciska sok z wrzuconych produktów. Sokowirówka niekiedy osiąga nawet 1600 obrotów na minutę. Tworzy to wysoką temperaturę, która powoduje, że niektóre wartości odżywcze ulegają utlenieniu. Wyciskarka natomiast miażdży, a nie tnie owoce. Dodatkową zaletą wyciskarki jest możliwość wyciskania z różnorodnych składników, nie tylko owoców. Możliwe jest wyciskanie soków z warzyw, zieleniny, a w niektórych modelach nawet z orzechów.
Jaką wyciskarkę wybrać?
Przed dokonaniem zakupów warto uważnie przeanalizować jakie funkcje ma dana wyciskarka. Nie jest tak, że wszystkie produkty z tej kategorii mają takie same możliwości. Ilość ślimaków: wyciskarką, która daje najbardziej wartościowe soki to wyciskarka dwuślimakowa. Dostające się między te dwa tłoki produkty są dokładnie wyciskane – z jednego otworu leci pulpa, a z drugiego sok. O tym jak efektowne jest tego typu urządzenie świadczy suchość odpadów, jakie powstają po wyciśnięciu soku. Wielkość wlotu: niestety wyciskarki nie cechują się szerokimi wlotami, co stanowi jeden z największych ich minusów. By zaoszczędzić sobie czas, należy zwracać na to szczególną uwagę, ponieważ mały wlot zmusi nas do dodatkowej pracy przy wyciskaniu owoców, poprzez krojenie ich na mniejsze kawałeczki. Szeroki wlot daje możliwość wrzucenia nawet całego jabłka.
Moc wyciskarki: moc jest uzależniona od tego, jakiego rodzaju produkty chcemy wyciskać. Jeśli wiemy, że zależy nam np. na wyciskaniu marchewki, należy wybrać urządzenie co najmniej o mocy 150 W. System samooczyszczenia: nowej generacji urządzenia mają dodatkowe opcje w postaci systemu samooczyszczenia. Pozwala to na zaoszczędzenie sporej ilości czasu, bowiem wstępne czyszczenie można wykonać poprzez włączenie urządzenia i przelania go wodą.
Dodatkowe opcje: wcześniej wspomniane soki z zieleniny również nie są możliwe do wykonania w absolutnie każdym rodzaju wyciskarek. Jeśli chcesz wykonywać zielone koktajle, musisz wcześniej zakupić odpowiedni do tego sprzęt. Niektóre modele posiadają dodatkowo przystawki do wykonywania tofu, kręcenia makaronów czy mielenia orzechów.
Wybór odpowiedniej wyciskarki powinien być zawsze podyktowany własnymi oczekiwaniami oraz wymogami, w stosunku do finalnego wyglądu i konsystencji produktów.