„Diet cud” jest coraz więcej. Każda z nich posiada swoje własne zasady, którymi trzeba się kierować podczas stosowania. Niestety niekiedy nawet pomimo dużych chęci, wszystkie wysiłki jakie są w nią wkładane, kończą się efektem jojo. Jednak terapia jogurtowa nie tylko może być różnorodna, ale przede wszystkim bezpieczna dla organizmu.
Na czym polega terapia jogurtowa?
Najkrócej mówiąc jest to stosowanie produktów jogurtowych, takich jak naturalne jogurty, maślanki czy kefiry w każdym posiłku, jaki spożywa się w ciągu dnia. Menu powinno składać się z trzech głównych dań: śniadanie, obiad i kolacja, jak również z dwóch przekąsek. O ile dania główne mogą składać się z różnych składników z dodatkiem, a nawet na bazie produktów jogurtowych, o tyle te dwie przekąski powinny być stricte jogurtowe, niespożywane z niczym innym. Z uwagi na fakt, iż jest to terapia, jest ona stosowana nie dłużej niż przez dwa tygodnie.
Co można jeść podczas terapii jogurtowej?
Z uwagi na dość szeroki wybór produktów dozwolonych podczas stosowania terapii, nie jest ona uznawana za bardzo restrykcyjną. Najważniejsze jest jedzenie co 3-4 godziny. Dozwolone są takie produkty jak chude mięsa, ciemne pieczywo, kasze i ryże, jak również warzywa i owoce. Warto dla osiągnięcia lepszego efektu zrezygnować z produktów tłustych oraz wysokokalorycznych. Ponadto istotne jest nieustanne uzupełnianie płynów, najlepiej wodą niegazowaną. Dla kobiet jest to 2,5 litra dziennie, dla mężczyzn 3 litry.
Jakie są zalety terapii jogurtowej?
Wcześniej wspomniana możliwość spożywania dość szerokiej gamy produktów jest niewątpliwie polecana osobom, które stosując różnego rodzaju diety zmagają się z monotonnością. Ponadto duży wybór dotyczy samych produktów jogurtowych.
Sięgając po produkty zbożowe zapewnia się organizmowi dostarczenie węglowodanów złożonych, cynku, miedzi czy żelaza. Warzywa i owoce to nie tylko różnorodność, ale przede wszystkim błonnik w czystej postaci i niska zawartość kaloryczna.
Uznaje się, że odpowiednie trzymanie się zasad terapii, pozwala nie tylko na zrzucenie kilku kilogramów, ale również na zapobiegnięcie nieprzyjemnemu efektowi jojo. Ponadto stosowanie produktów jogurtowych z uwagi na zawarte w nich kultury bakterii wspomagają prawidłową perystaltykę jelit. Ponadto są źródłem białka, tłuszczów czy minerałów.
Jakie są wady terapii jogurtowej?
Niestety jak wszystko, również i ta z pozoru prosta do stosowania terapia ma również swoje wady. Największą z nich jest niestety stosowanie w takiej ilości produktów jogurtowych, co wiąże się z poniesieniem dość wysokich kosztów, szczególnie, że jeżeli terapia ma dać pozytywne rezultaty, konieczne jest kupowanie produktów wysokiej jakości. Muszą one zawierać prawdziwe mleko, a nie jego sproszkowany odpowiednik, jak również żywe kultury bakterii. Na polskim rynku jogurtów o takim składzie jest dosłownie kilka.
Oczywiście terapia ta nie jest korzystna dla wszystkich. Nie mogą jej stosować osoby, które zmagają się z uczuleniem na laktozę lub jej nietolerancję. Również jakiekolwiek problemy z nerkami są czynnikiem wykluczającym. Warto zatem przed podjęciem się tej terapii zawsze skonsultować z lekarzem.
Inną wadą jest konieczność zachowania 1700 kcal dziennie, a więc nie tylko konieczne jest odpowiednie rozplanowanie sobie posiłków w ciągu dnia, ale również szczegółowe obliczenie ich wartości kalorycznej.