Przepracowanie, stres, zmęczenie i zła dieta to przyczyny spadku odporności naszego organizmu. Czasami ubierzemy się zbyt cienko i zmarzniemy, a wtedy szczególnie łatwo o przeziębienie. Osłabiony układ immunologiczny nie jest w stanie bronić się przed infekcjami wirusowymi, a wtedy dopada nas grypa lub przeziębienie. Jak się przed tym uchronić? Czy witamina C pomoże?
Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu?
Jeśli chcemy, by nasz układ odpornościowy działał sprawnie, musimy się wysypiać. Nawet dużej ilości witaminy C nie pomogą, gdy wciąż będziemy zmęczeni. Pamiętajmy o chwili relaksu. Odpoczynkiem niech będzie też spacer czy długa kąpiel. Nie pozwólmy, by stres nas zjadał. Przebywajmy na świeżym powietrzu, pozwólmy mięśniom na pracę i regenerację. Ponadto, jedzmy warzywa, owoce i jogurty z żywymi kulturami bakterii. Chcąc wzmocnić swoją odporność, możemy przyjmować suplementy diety i naturalne produkty ją wspomagające, np. olejek pichtowy. Warto zadbać także o naturalne sposoby suplementacji. Jedzmy czosnek, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Ponieważ ma silny zapach, najlepiej spożywać go przed snem. Bakteriobójczo działają także miód i propolis. Dla zdrowia ważna jest także prowitamina A, która znajduje się w surowej marchwi, liściach sałaty, pomidorach i papryce. Witaminę C trzeba dostarczać w pożywieniu kilka razy dziennie, gdyż organizm nie może jej magazynować. Źródłem tej witaminy są: owoce cytrusowe, cebula, papryka, kapusta, brokuły, szpinak, natka pietruszki i ziemniaki. Jeśli nie możemy jeść surowych warzyw, gotujmy ja na parze i bez soli, wtedy zachowują najwięcej witaminy C. Organizm potrzebuje także witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, utrzymanie zdrowych kości i prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu.
Jakie właściwości ma olejek pichtowy?
Olejek pichtowy pozyskiwany jest z młodych pędów jodły syberyjskiej, zwanej też pichtą. Specyfik wspomaga odporność organizmu, usprawnia metabolizm i pracę układu krążenia, łagodzi stany zapalne. Lecznicze właściwości olejku pichtowego wynikają z wysokiego stężenia substancji lotnych, czyli fitoncydów. Są to związki, które bardzo skutecznie likwidują bakterie, wirusy czy szkodliwe dla naszego organizmu grzyby. Fitoncydy wzmacniają system odpornościowy i mobilizują go do walki z infekcjami. Związki łagodzą również stany zapalne, działają odtruwająco, redukują toksyny i pomagają usuwać je z organizmu. Wysoka zawartość terpenów, czyli organicznych związków chemicznych o silnym zapachu powoduje, że olejek pichtowy jest zalecany w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Wspiera też układ krwionośny, normalizując poziom limfocytów i leukocytów. Dla wzmocnienia odporności (a także leczniczo, podczas przeziębienia) możemy przyjmować trzy razy dziennie po 5-8 kropli olejku dodanych do łyżeczki miodu lub soku.
Odpowiedni sposób odżywiania, czyli produktami, w których nie brakuje witamin A i D, pomaga w utrzymaniu odporności na odpowiednio wysokiemu poziomie. Pamiętajmy również o odpowiedniej ilości snu i wypoczynku, a organizm na pewno pokona wirusy. Zażywajmy także olejek pichtowy, który wzmacnia układ immunologiczny.