Najlepsze sezonowe warzywa i owoce – co warto teraz…
Podczas wizyty w supermarkecie łatwo możemy ulec pokusie zakupu owoców pochodzących z egzotycznych krajów. Pamiętajmy jednak, że transportowane przez wiele tygodni dary natury nie dostarczą nam tylu witamin, co sezonowe warzywa i owoce z polskich upraw. Sprawdźmy, po które z nich warto sięgnąć w sierpniu.
Brokuły, kalafior, a może bób?
Każde z nich sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i składnik lekkiej sałatki, po którą możemy sięgnąć w porze lunchu. Walory smakowe i apetyczny wygląd warzyw to jednak niejedyne powody, dla których brokuły, kalafior i bób powinny zagościć na naszych talerzach w drugiej połowie lata. Warto po nie sięgać przede wszystkim ze względu na bogactwo witamin oraz innych, równie zdrowych substancji, które kryją się w tych przysmakach. Zarówno kalafior, jak i brokuł mają właściwości antynowotworowe, a ich regularne spożywanie pomaga łagodzić objawy chorób żołądka, jelit oraz wątroby. Zawierają też witaminy A i C oraz wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk, a przy tym są bogate w antyoksydanty, które odgrywają ważną rolę w pielęgnacji skóry. Jeżeli chcemy zachować zdrowie oraz urodę, sięgajmy więc jak najczęściej po sezonowe warzywa i owoce, wśród których nie powinno zabraknąć też bobu. Stanowi on źródło białka, kwasu foliowego, potasu oraz błonnika, co stawia go na ważnym miejscu w diecie kobiet w ciąży oraz osób dbających o zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Witaminowa słodycz
Lato to również czas zbioru owoców, których część możemy hodować również we własnym ogrodzie. Przykładem jest choćby agrest – nieco zapomniany i przez to rzadko dostępny w sklepach, lecz nadal obecny w przydomowych zieleńcach. Jego owoce zawierają witaminy: A, B1, PP oraz C, a także magnez i błonnik. Dzięki jedzeniu agrestu nie tylko wyostrzymy wzrok i wzmocnimy odporność organizmu, ale również polepszymy stan kości i zębów. Ten owoc pomoże nam też usunąć z organizmu toksyny, które przyswajamy, stosując niezdrową dietę. Pamiętajmy także o jedzeniu czerwonych porzeczek, które zawierają żelazo, witaminy PP i C oraz garbniki. Ich regularne spożywanie łagodzi bóle menstruacyjne, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga leczyć trądzik. Warto sięgnąć również po śliwki, które są dostępne przez cały sierpień. Są one źródłem żelaza, wapnia, magnezu i cynku oraz witamin tj. A, C, B6, E, K. Jeśli włączymy je do naszej diety, zwiększymy ochronę organizmu przez zachorowaniem na nowotwory i miażdżycę oraz usprawnimy działanie układów nerwowego i pokarmowego.
Choć warzywa i owoce są dostępne przez cały rok, to warto sięgać po nie w sezonie, gdy są najświeższe i najbogatsze w witaminy oraz życiodajne substancje mineralne. Dzięki temu w naturalny sposób wzmocnimy organizm i zmniejszymy ryzyko zachorowania na uciążliwe schorzenia. Sięgajmy więc po rodzime warzywa i owoce i cieszmy się ich zróżnicowanymi smakami przez całe lato.