Warzywa są zdrowe i pyszne. Oczyszczają organizm i zaopatrują go w mnóstwo witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Dietetycy zalecają, by dodawać je do każdego posiłku. Jeśli znudziła się nam polska marchew, spróbujmy egzotycznych warzyw, które kupimy w dużych sklepach spożywczych.

Dlaczego warto jeść warzywa?

Jeśli zanudziła nam się marchew czy kapusta, sięgajmy po dynię, która zawiera karoteny: prowitaminę A i witaminę E, chroniące przed chorobotwórczymi intruzami. Jedzmy także kapustę, która potrafi zdziałać cuda. Zapobiega anemii i obrzękom, leczy choroby stawów, poprawia wygląd włosów i podnosi odporność, jest także źródłem witaminy C i kwasu askorbinowego. Wśród zjadanych warzyw jest uważana za najzdrowszą, gdyż ma bardzo dużo witaminy C. Smaczne i zdrowe potrawy można przygotować z pieczarek, które zawierają naturalne antyoksydanty i związki mineralne.

Pyszne warzywa. A może coś z egzotyki?

Egzotycznym warzywem jest kalafior romanesco, który w smaku przypomina połączenie zwykłego kalafiora z brokułem. Warzywo pochodzi z Włoch i tam też jest hodowane. Warzywo jest również świetnym źródłem witaminy C oraz witaminy K, a ponadto można je spożywać na surowo. Wśród ciekawych warzyw wymienić należy również fioletowe ziemniaki, które pochodzą z Japonii i mają charakterystyczny słodki smak. Stanowią świetne uzupełnienie dania składającego się z duszonego mięsa. Fioletowe ziemniaki są źródłem witaminy A oraz C, która jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu. Soliród to zielona roślina przypominająca szparagi. Klasyfikowany jest do rodziny komosowatych, a w naszym kraju występuje tylko jeden gatunek. Soliród ma delikatny słony smak, który świetnie komponuje się w wielu daniach. Listę egzotycznych warzyw uzupełnia również wspięga wężowa – roślina o długich i zielonych strączkach, przypominająca fasole. Czarne oczko jest świetnym dodatkiem do klopsików, sałatki z kurczaka czy innych dań mięsnych.

Rzadko spotykane warzywa. Czym jest czarna marchew i portulaka?

Czarna marchew jest pierwszą marchwią znaną ludziom, uprawianą do XVII wieku. Dopiero w późniejszych latach pojawiają się pierwsze wzmianki o popularnej dziś marchwi pomarańczowej. Czarna marchew zawiera o wiele więcej beta karotenu i witamin niż marchew pomarańczowa, więc warto włączyć ją do jadłospisu. Warzyw warto próbować, gdyż być może znajdziemy smak, który nas zachwyci. Portulaka ma drobne, owalne i mięsiste listki osadzone na krótkich ogonkach. Warzywo ma delikatny cytrynowo-orzechowy smak. Portulako ma dużo witamin z grupy B oraz składników mineralnych, zwłaszcza wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów, omega 3 (0,2 do 0,38 g na 100 g)). Dzięki temu doskonale oczyszcza krew i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.

Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Chcąc poznawać nowe smaki, sięgnijmy po warzywa egzotyczne, które rozgościły się w naszych marketach.