W domu można naprawdę pysznie gotować. Nie zawsze muszą to być bardzo skomplikowane dania. To, co proste i szybkie może być równie pyszne. Warto wprowadzić jak najwięcej świeżych warzyw oraz owoców, a także kiełki, które mogą stać się doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Poza tym kiełki to też nieocenione źródło witamin oraz innych składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Świeże kiełki
W sklepach można kupić sporo pysznych kiełków. Obecnie kiełki znajdziemy w ofercie marketów spożywczych, można też samodzielnie je wyhodować, co jest stosunkowo prostym zadaniem. Warto spróbować różnych kiełków, ponieważ w zależności od tego, na które się zdecydujemy, możemy liczyć na pikantny i ostry smak, lub też bardziej łagodny i orzechowy. Wszystkie kiełki doskonale nadają się do sałatek i surówek. Poza tym, że pysznie smakuje, to również podnoszą walory wizualne dania. Cudownie prezentują się na przykład na sałatkach, kiedy to posypie się nimi inne warzywa oraz dodatki.
Kiełki do kanapek
Kiełki doskonale sprawdzają się również jako zielony dodatek do sałatek. Nie trzeba ich kroić, wystarczy wyjąć z pudełka i posypać nimi ulubione kanapki. Pasują zarówno do tych wegańskich, w których nie używa się wędliny czy sera, jak też do klasycznych kanapek z mięsem, nabiałem czy rybą. Co ważne, w ciągu dnia kiełki nie zmieniają swojego wyglądu. Kanapki, w których są świeże pomidory czy ogórki, po kilku godzinach nie prezentują się już zbyt apetycznie. Co innego kiełki https://e-spar.com.pl/kategoria/ziola-kielki/693. One ładnie wyglądają na kanapce bez względu na to, ile godzin wcześniej została ona przygotowana.
Kiełki w daniach na ciepło
Kiełki są świetnym dodatkiem nie tylko do sałatek i surówek, kanapek oraz innych dań na zimno. Doskonale nadają się również do przygotowywania na ciepło. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, które kiełki wybrać. Do dań na ciepło, kiedy to kiełki dusi się na patelni, najlepiej sprawdzają się te z soczewicy, soi, fasoli, ewentualnie słonecznika. To właśnie te kiełki doskonale pasują do dań kuchni azjatyckiej, na przykład chińskiej lub wietnamskiej. To bardzo pyszny dodatek, pozwalający znów przemycić w posiłku mnóstwo mikro i makroelementów oraz cennych witamin.
Kiełki w koktajlach
Kiełki można również miksować. Będą bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju koktajli, smoothie, a także soków, które przygotowywane są w domu. Warto pamiętać o tym i dorzucić garść, gdy przygotowuje się te przysmaki. Ze względu na to, że nie poddaje się ich obróbce termicznej, są pełnowartościowe, dlatego organizmu korzysta ze wszystkich składników odżywczych w nich zawartych. A trzeba zaznaczyć, że kiełki są naprawdę bardzo bogatym źródłem wszystkiego, co dobre dla ciała człowieka. To jeden z tych elementów diety, którego regularne spożywanie przynosi ogromne korzyści. Warto przekonać się do kiełków i dać im szansę. Są pyszne, chrupiące i świeże, zawierają całą masę pozytywnych składników.