Przejdź do treści
stacjaoriflame.pl
  • Strona główna
    • Polityka prywatności
  • Makijaż
  • Pielęgnacja
  • Zdrowy styl życia
  • Poradnik
wędlina Zdrowy styl życia

Jak kupić dobrą wędlinę?

  • 18 kwietnia 20198 maja 2019
  • przez Kosmetyczka

Mimo popularności owsianki i płatków śniadaniowych, na śniadanie najczęściej zjadamy pożywne kanapki. Chleb obkładamy masłem, serem lub jedną z ulubionych wędlin. W sklepach spożywczych znajdziemy wiele rodzajów wyrobów wędliniarskich. Które warto jeść? Jak wybrać te najlepsze? Czy sugerować się ceną?

Czy warto jeść wędliny z wieprzowiny?

W sklepach mięsnych znajdziemy bardzo wiele wędlin, a wciąż najpopularniejsze są wyroby z wieprzowiny. Wieprzowina zawiera wysokojakościowe białko, które ma duże ilości aminokwasów egzogennych (lizyna, aminokwasy siarkowe, tryptofan), których nasz organizm nie jest wstanie wytworzyć. Wieprzowina jest także cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Ponadto, w szynce wieprzowej znajdziemy witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest witaminy B1 (tiaminy), która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. W wieprzowinie jest także witamina B12, która występuje tylko w mięsie, a jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Obecne w wędlinach wieprzowych żelazo jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Poza tym jest składnikiem mioglobiny, czyli białka występującego w mięśniach, które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi niezbędnego do ich pracy tlenu. Kupując wyroby wędliniarskie tego typu, zwróćmy uwagę, czy nie mają zbyt dużo tłuszczu. Przeczytajmy także etykietę ze składem i wybierzmy szynkę, która ma mało dodatków.

Inne publikacje  Jak zdrowo wybierać pieczywo?

Czy wędliny drobiowe są dobre?

Coraz częściej oferowane są różne rodzaje wędlin z drobiu. Wysokiej jakości szynka z piersi kurcząt zawiera chude białko będące źródłem koenzymu Q10, który wspiera przemianę komórek skóry. W mięsie z kurczaka jest dużo białka, jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych. Tego typu wędliny zawierają mało tłuszczu, więc mają mało kalorii, co jest ważne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 jest bardzo ważna dla organizmu, gdyż kontroluje procesy energetyczne w organizmie. Uczestniczy także w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a także wpływa pozytywnie na układ nerwowy i kondycję psychiczną. Witamina B6 bierze udział w tworzeniu wielu enzymów i hormonów oraz odpowiada za transport tlenu w organizmie. W wędlinach z drobiu jest także cynk, selen, magnez i fosfor.

Smaczne wędliny są ważnym składnikami kanapek. Wybierzmy dobrej jakości szynkę czy polędwicę, a śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Miałeś męczący dzień – zobacz, co możesz zrobić
Sprawdzone sposoby na piękne włosy

Powiązane artykuły

Zabiegi fizjoterapeutyczne Kraków
Oferta zabiegów fizjoterapeutycznych w Krakowie
Garmażerka
Czy produkty garmażeryjne są zdrowe?
Witamina D
Witamina D dla dorosłych
kiełki
Jak wykorzystać kiełki w kuchni?
kway omega w tabletkach
Jak dbać o odporność zimą?
Jak zdrowo wybierać pieczywo?
stres (2)
Miałeś męczący dzień – zobacz,…
osteoporoza (2)
Osteoporoza ­– objawy, leczenie, profilaktyka
orzechy
Po które orzechy warto sięgać?
zupa
Zupy – dlaczego warto je…

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze publikacje

  • Sexy Senior Dating Hookup near me
  • Historia pieczywa: Ciekawe fakty i tradycje związane z wypiekami.
  • Akcesoria higieniczne, których nie może zabraknąć w każdym biurze
  • Produkty Davines love curl
  • Oferta zabiegów fizjoterapeutycznych w Krakowie
Motyw od Colorlib wspierany przez WordPress